Manfaat Bersahur Dan Berbuka Dengan Memakan Buah Kurma

No Comments
Manfaat Bersahur Dan Berbuka Dengan Buah Kurma

Bulan Ramadhan adalah bulan yang mulia dimana seluruh umat Islam akan berpuasa. Oleh itu, kita dituntut agar melaksanakannya dengan baik. Oleh itu bersahur dan berbuka amat penting kerana ia memberikan tenaga untuk melakukan kerja-kerja seharian.


Mengikut sunnah Rasulullah SAW, bersahur dan berbuka dengan buah kurma memberikan khasiat yang dapat memberi anda tenaga ketika berpuasa.
Ketika berbuka, kita disarankan untuk memakan kurma terlebih dahulu. Ini kerana ia dapat melancarkan sistem pencernaan apabila memakan makanan yang berat mengganti tenaga yang hilang selepas seharian berpuasa.

Buah kurma mempunyai nutrisi tertinggi ialah potassium (K) di mana sebiji kurma mengandungi kira-kira 696 mg potassium, iaitu 16 peratus daripada komposisi nutrisi keseluruhan buah.

Fungsi potassium ini pula adalah ia dapat menurunkan paras sodium (Na) dalam darah. Sodium merupakan garam dalam badan yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan keperluan hidrasi.

Kurma juga mempunyai protein, lemak dan beberapa vitamin seperti vitamin A, B2, B12, kalsium, fasfor, sulfat, sodium, magnesium, cobalt, zinc, florin dan selulosa.

Oleh itu, jadikanlah buah kurma sebagai pembuka ketika bersahur dan ketika berbuka.